График на тренировките и записване

ПОНЕДЕЛНИК - от 18:00ч до 20:15ч (I+II)

ВТОРНИК      - не се тренира

СРЯДА         - от 18:00ч до 20:15ч (I+II)

ЧЕТВЪРТЪК  - не се тренира

ПЕТЪК         - от 18:00ч до 20:15ч (I+II)

СЪБОТА       - от 10:00ч до 12:00ч (I+II)

НЕДЕЛЯ       - не се тренира

 

Тренировките се водят на групи.

I-ва група /деца/ - 18:00ч - 19:00ч

II-ра група /възрастни/ -19:15ч -20:15ч

 

Трениращите във всяка група трябва да са в доджото поне 10 мин преди началото на тренировката.

Допълнителна информация тук

Ако желаете да се тренирате с нас, можете да заявите желанието си лично, като ни посетите в дните за тренировка. Тъй като всеки има различна представа и виждания за тренировките, на всеки желаещ се дава възможност да участва в тренировкaта, за да придобие начална представа за реда и начина на трениране, след което взима решение дали да посещава систематично заниманията.

Всяка тренировка по Айкидо има за цел да ви помогне да се отпуснете, мислено да се подготвите за практиката, оставяйки проблемите и излишните мисли пред вратата на Доджото. Целта е да освободите съзнанието си и да се подготвите да видите и възприемете новите знания, да отработите видяното с другите практикуващи.

Няма значение дали практикуващите са мъже или жени - работи се с всички, като се отделя внимание на всеки. На децата се отделя специално внимание, за да могат правилно да усвоят основните движения и прийоми и да получат добра основа за своето по-нататъшно развитие в света на Айкидо.

Етикет за поведение

Според традиците на бойните изкуства, отношенията между учител и ученик са основани на честност и уважение.

Същото е в сила и при практикуването на Айкидо. С течение на времето са възприети определени правила за поведение, които се спазват във всяко доджо. Накратко, те са:
1. Когато се влиза в (или се напуска) доджо се прави поклон по посока шомен. При всяко качване или слизане от татами се прави същото от "сейза".
2. Униформата за тренировки се нарича кейко-ги и представлява горница, долница и пояс в съответния цвят. Носителите на черните пояси върху кейко-ги си носят и традиционен самурайски панталон - хакама. Облеклото трябва да се поддържа чисто и в никакъв случай да не се допуска то да мирише лошо. Освен облеклото всеки трябва да си носи чехли и кърпа. Преобличането става само на определените за това места.
3. Трениращите да бъдат чисти и спретнати - чисти дрехи, с късо изрязани нокти, с чисти ръце и крака.
4. Тренировките трябва да се посещават с желание да се учи.
5. Бъдете винаги навреме за тренировка, т.е поне 10 минути преди започването и.
6. Преди започване на тренировката задължително да се свалят часовници, ланци, пръстени, висящи обеци и др. бижута.
8. Началото на тренировката започва с поздрав в сейдза - "О`Негай шимас".
9. Всеки закъснял иска разрешение за влизане от инструктора, като докато не получи разрешение да се присъедини стои в "сейза" с края на татамито. След разрешение се покланя в посока "Шомен" и се присъединява към останалите.
10. По време на тренировката се демонстрира и обяснява всяка техника, след което трениращите я упражняват с партньор. При упражняването АБСОЛЮТНО Е ЗАБРАНЕНО ПРИЛАГАНЕТО НА ГРУБА СИЛА. Тренировката цели надграждане на знания, умения и дисциплина, а не експериментиране със здравето на партньора.
11. Разговорите по време на тренировка се свеждат до минимум. Разговори по време на демонстрация от инструктора СА ЗАБРАНЕНИ за практукуващите и присъстващите.
12. Стоенето с гръб към Шомен и облягането по стените не е желателно.
13. Седежът на татамито е разрешен по два начина - "сейза" (с крака, подвити под тялото) и "хандза" (с крака, свити и кръстовани отпред пред тялото). Не се разрешава излежаването, протягането и стоене в ръце в джобовете.
14. Ако възникнат въпроси за дадена техника се сигнализира с ръка. Инструктурът минава покрай всяка двойка и разяснява необходимото. Спазвайте насоките на инструктора, не спорете с него и не се опитвайте да остроумничите.
15. Всяко обръщение към него започва с поклон и завършва с поклон. Поклонът е в знак на уважение и съгласие между двамата. Спазвайте правилата за учтивост между членовете на клуба и показвайте нужното внимание и към новите членове.
16. Ако по време на тренировката инструктора демонстрира на ученици близо до вас, трябва да осигурите нужното пространство. Безопасността е важен аспект в практикуването на Айкидо и за нея допсинасят всички.
17. Тренировката завършва с поздрав в сейза "Домо аригато готзаймаща". Татамито се напуска първо от инструктора, а после и от практикуващите.

Използвайте Айкидо като средство за опознаване на самия себе си. Така ще намерите най-краткия път към хората около вас. Всеки трябва да помни, че е дошъл в доджото за да се учи , а не за да задоволява собственото си Его. Всеки, който се държи непочтително към доджото, инструктора или практикуващите се отстранява, за да не пречи на тренировъчния процес. При последващи подобни прояви членството в клуба се прекратява. Практикуващият трябва да бъде възприемчив, скромен и изпълнителен, лоялен към инструктора си, към Доджото и бойното изкуство, което тренира.

ТЕЗИ ПРАВИЛА СА ВЗАИМСТВАНИ ОТ ПРАВИЛАТА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ВЪВ ВСЯКО ДРУГО ДОДЖО И ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ В ЗАЛАТА, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ТРЕНИРАТ ИЛИ САМО НАБЛЮДАВАТ.