Облеклото в Айкидо и неговото значение

         В практикуването на традиционните бойни изкуства е прието да се спазва определен етикет на поведение. В него се включват правилата за поведение в доджото, традиционните церемонии за начало, край и по време на тренировката, отношенията между практикуващите и т.н. Същото се отнася и за облеклото, с което сме облечени, докато тренираме. Традиционните дрехи за тренировка се наричат кейко-ги ("кейко"- практика, тренировка; "ги" - дреха, облекло). В различните източници може да се срещнат наименованията Карате-Ги, Джудо-Ги, Айкидо-Ги. Това е така, защото конкретните бойни изкуства могат да имат необходими изисквания за облеклото, за да може то да е пригодно за практиката. Затова има и различни видове кейко-ги, различаващи се по конструкция, еластичност, здравина и др. Пример: в карате се използва по-леко облекло, позволяващо на практикуващият да отскача, да нанася удари, да се върти; в джудо се обръща внимание на подсилените ревери, поради използване на здрави хватове; в Айкидо в много случай се подсилват коленете, поради различните прийоми за движение и защита от седнало положение (т.нар. сувари уадза). Общото между всички разновидности на Кейко-Ги е възможността за свободни движения на тялото и достатъчната здравина. В Айкидо е прието облеклото на практикуващите да е бяло, съставено от горнище, долнище и пояс.Поясите може да се с различни цветове, зависещи от защитената степен. Белият цвят е както израз на чистота на тялото и ума. Както бялата (дневната) светлина съдържа в себе си всички цветове на светлинния спектър, така и носенето на бял колан означава готовността на трениращите да се променят, увеличавайки своите знания и потенциал, развивайки се в една или друга насока. Цветовете на поясите са бял, жълт, оранжев, зелен, син, кафяв, черен.

Какво е хакамата, за какво служи, кой може да я носи?
Хакамата представлява традиционна дреха, която най-често е била носена от благородниците и самурайте в древна Япония. Ти е била олицетворение на тяхната класова принадлежност, на положението им в обществото.    В миналото е имало различни хаками, различаващи се по цветове, предназначение  - за самураите, за конниците, за пехотинци и др.
В днешно време повечето хора възприемат хакамата  като интересно и впечатляващо облекло, носено от практикуващите различни бойни изкуства – Айкидо, Иайдо, Джодо, Кендо и др. Малко са обаче тези, които се замислят за значението, което по един или друг начин отразява тяхното ислене и осъзнаване на тренировъчния процес. Хакамата представлява пола-панталон, изработена най-често от черен или тъмно син плат. Нейната кройка и конструкция позволяват лесното и здраво захващане към тялото на практукуващия. От предната страна хакамата има седем гънки или плисета. Приема се, че те символизират седемте добродетели Будо. Това са:  J I N – доброта;  G I – чест, справедливост; R E I – любезност , етикеция;  C H I – мъдрост, интелект;  S H I N – искреност, откровеност;  C H U – лоялност и K O H- уважение. Тези качества трябва да бъдет неотменен спътник за всеки практикуващ, за да може чрез тях  той да бъде пример за останалите като поведение и  личност изобщо.
От практическа гледна точка, хакамата скрива стъпалата, като по този начин може да прикрие  от притивника намерението за предвижване или завъртане на тялото. От друга страна,  скриването на краката позволява на  айкидоката да се съсредоточи върху движенията на тялото,  без да се колебае дали да премести единия или другия крак.  Като обобщение, добре  сложената хакама позволява на практикуващия да усеща по-добре тялото си, да почувства по-добре ротацията на кръста, което би му позволило да прави различните движения по-чисто,  по-бързо и цялостно.
В днешно време има различни мнения относно „Кой има право?“ да носи хакама. Различните организации по една или друга причина разрешават носенето и след  защита на по-високи ученически степени (2-ро и 1-во кю), а други – след защита на Шодан (1-ви дан).  Айкидо практиката, както и практикуването на традиционните бойни изкуства е свързана неизменно с връзката между учител и ученик, основана както на йерархията и респекта, така и на взаимно уважение и приятелство.  Важно е да се знае, че не може ученикът сам да решава кога да облече хакамата. Както цветовете на различните пояси, така и хакамата  символ на определено ниво на практика и разбиране.  Правото да се носи хакама не трябва да е самоцел или крайно желание и не трябва да е символ на превъзходство или надменност.  Тя е само и единствено символ и следствие на упорита работа и е най-добре обличането и да бъде разрешено от този, който напътства ученика и го води все по-нагоре и по-нагоре по стълбата на познанието.

Както всеки човек има различни потребности, така и дрехите за тренировка имат свойте нужди. Те трябва да бъдат винаги чисти, с добър външен вид. На картинките по-долу можете да видите начини за сгъване, които прави съхранението по-лесно и позволява Кейко-Ги да се използва дълго време за вашата практика и усъвършенстване.